10 handige tips voor het starten van een eigen bedrijf


tips onderneming starten

“Wie rijk wil worden moet een eigen bedrijf starten.” In Nederland hoor je dit geregeld. Het is dan ook voor veel (vooral jonge) ondernemers de droom om een eigen onderneming te starten. Toch voeren velen een idee dat ze hebben nooit uit, omdat het onbekend is voor ze hoe ze precies te werk moeten gaan. Dat is een barrière die je moet slechten wil je een succesvolle onderneming starten. Om jou als (startende) ondernemer over deze barrière heen te helpen leggen we uit welke stappen je moet nemen om jouw bedrijf tot een succes te maken!

Kritische kijk op jouw idee

Voordat je ook maar iets onderneemt moet je eerst jouw eigen idee onder de loep nemen. Denk eerst zelf eens goed na en voorkom dat je later in valkuilen loopt.
Wat ook helpt bij deze eerste stap? Vraag iemand die je met je idee vertrouwt en met een goed stel hersens een wat hij/zij van jouw idee vindt, welke aantekeningen kan hij/zij maken? Dit helpt allemaal enorm en voorkomt een hoop problemen voor later.

Meld je aan bij de belastingdienst

De officiële start van een eigen bedrijf: de inschrijving bij de KvK, de Kamer van Koophandel. Hier komen een paar stappen bij kijken, en hier wil je uiteraard goed op voorbereid zijn. Ook zijn er een paar zaken die je enorm veel voordeel op kunnen leveren. Bijvoorbeeld: Wanneer je je in het jaar inschrijft kan enorme voordelen opleveren voor je bedrijf. Klik daarom even op de knop hieronder en kom te weten waar je op moet letten bij jouw inschrijving.

Kies de juiste rechtsvorm

Hoe ga je je inschrijven bij de KvK? Welke rechtsvorm neem je aan? Dit is een stap die vaak onderschat wordt want; ‘Hoeveel maakt dit nou uit?’. Het antwoord op die vraag is simpel, het kiezen van de juiste rechtsvorm kan namelijk echt enorme voordelen met zich meebrengen, en niet alleen op financieel gebied. Lees daarom hier welke rechtsvorm je als startend ondernemer moet kiezen.

Bouwen doe je op een goede basis

Veel ondernemers doen zo’n beetje alles tegelijk wanneer ze voor zichzelf beginnen, zo loop je het risico om (kleine) dingen te vergeten of weg te laten. Ga daarom stapsgewijs te gang en begin bijvoorbeeld met het maken van een marketingplan. In een marketingplan duik je op een duidelijke manier dieper in jouw nieuwe bedrijf en ga je in op je kansen, zwaktes, concurrentie en meer. Hierbij maak je onder andere een concurrentieanalyse en een SWOT-analyse.

Duik ook in de financiën

Het lukt maar een heel erg klein deel van nieuwe ondernemingen om vanaf dag 1 winst te draaien. Het kost vaak in het begin juist geld om een onderneming op te zetten, daarom is het van belang uit te zoeken hoeveel jij nodig zult hebben en daarop in te spelen. Nog een belangrijke tip: Let hierbij alleen op het bedrijf maar ook op jouw persoonlijke situatie. Als je bedacht hebt hoeveel startkapitaal er nodig is moet je gaan bedenken waar je het geld vandaan gaat halen.

De arbeidsrelatie

Vroeger was het bekend als de VAR, verklaring arbeidsrelatie, en sinds 1 mei 2016 is het de wet DBA. Hierin staat dat de opdrachtgever en ZZP’er samen verantwoordelijk zijn voor de fiscale gevolgen van hun arbeidsrelatie. Samen bepaal je dus hoe de arbeidsrelatie wordt ingevuld; als dienstbetrekking of als niet dienstbetrekking. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier.

Administratie en structuur

Als ondernemer moet je verplicht een administratie bijhouden. Het boekhouden kan je natuurlijk zelf doen, maar als je er zelf geen verstand van hebt is dit ook prima uit te besteden aan een professional. Toch is het wel altijd handig om kennis omtrent boekhouden op te doen, zo weet je een stuk beter wat de Belastingdienst allemaal van jou verwacht.

Waar ga je werken?

Iets wat zeker niet onbelangrijk is als je een eigen bedrijf start, want waar ga je werken? Huur je een bedrijfsruimte of werk je vanuit huis en heb je daar een goede werkruimte? Dit is allemaal belangrijker dan je denkt want je omgeving heeft een enorm invloed op hoe er gewerkt wordt en hoe effectief de uren zijn.

Neem je personeel aan?

Hoe gaat je bedrijf te werk? Ben je zelfstandig of heb je extra krachten nodig. In dat laatste geval zal je personeel moeten aantrekken en aannemen. Mede door de krappe arbeidsmarkt is het voor werkgevers enorm lastig om geschikt personeel te vinden, lees daarom even snel het volgende artikel en kom erachter hoe jij het beste personeel kunt werven.

Dek je risico’s

Hoe goed je idee ook is, als starter ga je risico’s lopen, bijvoorbeeld op financieel vlak. Om die reden is het niet bepaald een slecht idee om te kijken welke verzekeringen bij jouw nieuwe onderneming passen. Zo denk je je risico’s en heb je altijd iets om op terug te vallen, wel zo veilig! Lees dit artikel over verzekeringen voor startende ondernemingen.

Meer te weten komen over het starten van een eigen bedrijf? Duik dan eens in onze categorie over het starten van een eigen bedrijf; hierin vind je alle informatie die jij hiervoor nodig hebt!

Previous Wat is een BHAG? (Big Hairy Audacious Goal)
Next Hoe maak je een financieel plan