Hoe kom ik aan startkapitaal?


Startkapitaal

Je wilt een eigen bedrijf opstarten maar je hebt (nog) geen startkapitaal. Helaas hoor je dit vaker. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je aan startkapitaal komt. Dit kan namelijk op verschillende manieren.

Naar de bank voor startkapitaal

Dit is de makkelijkste en meest toegankelijke manier om startkapitaal te verkrijgen. Het is het eerste waar veel starters aan denken. Sinds de crisis zijn banken wel wat terughoudender geworden in het verstrekken van leningen. Maar als je een goed idee hebt en alles goed uitgedacht hebt maak je goed kans in aanmerking te komen voor een financieringsregeling.

Hiervoor heb je op zijn minst een goed onderbouwd ondernemingsplan nodig. In een ondernemingsplan breng je bijvoorbeeld de kansen, potentiële klanten en concurrentie van je bedrijf in kaart. Lees in het artikel ‘Eigen bedrijf beginnen? 5 tips’ hoe je een goed ondernemingsplan maakt.

Crowdfunding

Crowdfunding

Crowdfunding is een manier om startkapitaal te krijgen die sinds 2010 enorm gegroeid is in Nederland. Dat qua bekendheid en de hoeveelheid geld die erin rond gaat. Je plaatst bij crowdfunding je idee en plan op een crowdfunding platform en dan kunnen mensen investeren in jouw startup.

Je stelt een bedrag in wat je wilt halen, je doel, en als dat doel bereikt is krijg je het geld uitgekeerd. Via crowdfunding kun je een heel breed en internationaal investeerders bereiken.

(Wil je weten hoe crowdfunding werkt? Lees hier alles over crowdfunding)

Informal investors

Informal investors, particuliere investeerders die in een startup op project willen investeren, kunnen jouw startup van de grond helpen.

Dit zijn vaak bedrijven of oud-ondernemers. Ze zijn vaak bereid om te investeren in jonge bedrijven met goede ideeën en veel potentie. Ze kunnen je enorm helpen, naast kapitaal ook in bedrijfsvoering. Wel willen die bedrijven of oud-ondernemers hier vaak wat voor terug.

Overheidssubsidies

De overheid kan ook een duwtje in de rug geven. Startende ondernemers met een groeiend bedrijf krijgen verschillende subsidies van de overheid die de kans op succes vergroten. Zoek daarom goed uit wat jij van de overheid kunt krijgen.

Familie en bekenden

Ook een goede manier om startkapitaal te krijgen is om te lenen bij familie en bekenden. Vaak hoeven ze niet zoveel te verdienen aan een lening die ze verstrekken aan mensen die dichtbij ze staan. Hierdoor is dit een goede en voordelige manier om startkapitaal te krijgen.

Er is bij deze vorm van lenen wel iets waar je op moet letten. Wees bewust van het feit dat investeren in een startende onderneming onzekerheid met zich meebrengt. Het is dus heel erg belangrijk privé en zaken van elkaar te scheiden. Het laatste wat je wilt is dat er, zoals vaak gebeurt, ruzie ontstaat tussen familieleden en bekenden door geldzaken.

Previous Wat is crowdfunding?
Next Wat is duurzaam ondernemen?