Algemene voorwaarden opstellen


Algemene voorwaarden

Met een kleine tijdsinvestering veel geld en tijd winnen? Dat doe je misschien wel het makkelijkst door goede algemene voorwaarden op te stellen, deze behoeden je voor de risico’s van het ondernemerschap. Lees hieronder wat deze algemene voorwaarden precies zijn en hoe jij ze op kan stellen!

Wat zijn de algemene voorwaarden?

De algemene voorwaarden zijn eigenlijk de ‘kleine lettertjes’. Het zijn de regels die jij laat gelden op alle contracten en afspraken en deze zijn voor elk bedrijf weer anders.
Het grote voordeel hiervan is dat je het met een klant vaak eigenlijk alleen over de prijs en de hoeveelheid hoeft te hebben. Het is een document dat je meestuurt aan de klant of opdrachtgever.

Het opstellen van algemene voorwaarden is niet verplicht, maar dit raden we toch heel sterk aan. Je benadeelt jezelf (en de klant) als je ze niet gebruikt, aangezien deze afspraken je heel veel kunnen opleveren en schelen.

In de algemene voorwaarden neem je informatie op over onder andere de volgende zaken:

  • Levering (denk aan levertijd, transportkosten, verzekering en mogelijke invoerrechten);
  • Offerte (Vrijblijvend ja/nee, aanvaardingstermijn?);
  • Betaling (o.a. over betalingstermijn, incassokosten, rente);
  • Eigendomsvoorbehoud (eigendom gaat pas over na betaling);
  • Aansprakelijkheid (hoogte schadevergoeding, beperkingen);
  • Retourneren (retourrecht);
  • Eventuele reparaties;
  • Garantie (o.a. periode);
  • Geschiloplossing.

De algemene voorwaarden opstellen

Jouw voorwaarden moeten aan een aantal eisen voldoen volgens de wet. Zo moet je een aantal zaken op orde hebben voordat ze bepalingen ook rechtsgeldig zijn en zijn er ook zaken die er niet in mogen. Om te voorkomen dat je tegen problemen aanloopt omtrent de algemene voorwaarden hebben we hieronder op een rijtje gezet waar je op moet letten bij het maken en communiceren hiervan.

Rechtsgeldigheid

Het opstellen van de algemene voorwaarden alleen niet genoeg om ze ook daadwerkelijk rechtsgeldig te maken. Er moet voldaan worden aan 2 voorwaarden.

  1. De algemene voorwaarden moeten openlijk beschikbaar zijn voor de klant. De klant moet de mogelijkheid hebben om ten aller tijden jouw voorwaarden te kunnen bekijken voor het sluiten van een overeenkomst.
  2. De klant moet de algemene voorwaarden aanvaarden. Dit gebeurt automatisch wanneer de klant het document onder ogen heeft gehad en daarna besluit het product te bestellen of kopen.

Onredelijkheid

De algemene voorwaarden die je opstelt schelen je klanten tijd en tegelijkertijd beperkt je hiermee je eigen risico. Je wilt daarom ook dat de voorwaarden zo compleet mogelijk zijn, maar niet alles mag er in.

De wet stelt hiervoor 2 basiseisen:

  1. De algemene voorwaarden mogen niet onredelijk zijn.
    Met betrekking tot onredelijke voorwaarden heeft de overheid 2 lijsten opgesteld, de zwarte lijst en de grijze lijst.
    In de zwarte lijst staan bepalingen die absoluut en ten aller tijden niet mogen.
    In de grijze lijst staan bepalingen die niet altijd mogen, hiervan wordt vermoed dat ze bezwarend kunnen zijn.
  2. De voorwaarden moeten door de andere partij te lezen zijn voor het maken van een beslissing.

Tips

Welk model ga je gebruiken voor je algemene voorwaarden?

Je kan kiezen uit verschillende modellen, deze zijn snel te vinden op Google. Zo zijn er modellen voor webshops, modellen die in overleg met de consumentenbond zijn gemaakt, etc.
Kies een model dat het beste aansluit bij jouw onderneming.

Lid van een branche- of beroepsvereniging?

Mocht je hier lid van zijn dan kan het zo zijn dat je verplicht bent om een bepaald model te gebruiken.

Aangepast op jouw situatie

Het is altijd het best om de voorwaarden aan te passen aan jouw situatie, dit kan je goed doen met de hulp van een juridisch adviseur.

Het gebruik

De voorwaarden moet je juist gebruiken, alleen dan zijn ze ook daadwerkelijk rechtsgeldig. Geef ze daarom altijd aan de klant voor het maken van een overeenkomst en plaats ze bijvoorbeeld ook op je website.

Voorwaarden deponeren?

Soms is het handig om jouw voorwaarden te deponeren bij de KvK of de rechtbank. In het geval van een telefonische verkoop of bij twijfel kan het van pas komen als je de voorwaarden gedeponeerd hebt. Dit voorkomt discussie en zo kan je altijd ergens op terug vallen. (Het deponeren doe je hier)

Algemene voorwaarden voor een webshop

In een almaar digitaliserende wereld beginnen ook steeds meer mensen een eigen webwinkel. Er wordt dus ook veelvuldig gezocht naar voorbeelden algemene voorwaarden voor webshops. Gelukkig zijn er op het internet goede voorbeelden te vinden die je (gratis) mag gebruiken.

Een gratis voorbeeld dat wij aanraden vind je hier. Dit voorbeeld is opgesteld samen met de consumentenbond onder auspiciën van de Sociaal Economische Raad (SER).

Het opstellen van goede algemene voorwaarden vormt solide basis voor de voortzetting en risicobeperking van jouw onderneming of startup.

Meer informatie over het starten van een eigen bedrijf? Lees het volgende artikel; Eigen bedrijf starten, zo doe je dat!

Previous Bedrijfsadministratie bijhouden
Next Facebook voor bedrijven