Inschrijven bij KvK: waar moet ik op letten?


Inschrijven KvK

Het is dé start van een eigen bedrijf, het inschrijven bij de KvK, Kamer van Koophandel. Voor veel ondernemers is dit een grote stap, want vanaf de inschrijving ben je echt begonnen! Maar waar moet je allemaal op letten bij de inschrijving bij de KvK?

waarom moet je inschrijven bij KvK?

Voor het starten van elke onderneming is de inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel verplicht. Door deze registratie wordt de rechtszekerheid bevorderd bij het doen van zaken. Het is voor jou als ondernemer belangrijk om te weten met wie je te maken hebt. Je wilt bijvoorbeeld weten wie aansprakelijk is of dat er misschien sprake is van een faillissement. Het handelsregister van de KvK is hiervoor en levertje je alle nodige informatie.

Lees ook: Eigen bedrijf beginnen, zo doe je dat! »

Wanneer moet je je inschrijven?

Het is de start van je onderneming, de inschrijving bij de KvK. Maar wanneer doe je dat eigenlijk en maakt het uit wanneer je dit doet?

Het moment van inschrijving heeft veel invloed op je mogelijke aftrekposten en het succes van de onderneming. Als je je te vroeg of te laat inschrijft kan dit grote financiële gevolgen met zich meebrengen, het is dus goed om te weten wanneer je dit het beste kunt doen. Wanneer je je het beste kunt inschrijven is afhankelijk van een aantal factoren, hierbij zijn je eigen activiteiten van grote invloed. Als je een winkel of webwinkel start moet je je direct inschrijven en is dit verplicht. Maar bij veel vrije beroepen, zoals tekstschrijver, webdesigner of adviesfuncties kun je zelf kiezen wanneer je je inschrijft. Dat wordt vaak bepaald door fiscale overwegingen of omdat het nodig is om met een leverancier samen te kunnen werken of klanten te werven.

Waar moet je op letten en wat moet je weten?

Het is belangrijk goed op de hoogte te zijn van regeltjes en wetten voordat je je gaat inschrijven. Het kan je namelijk veel kosten of schelen als je je op het goede of foute moment inschrijft.

Schrijf je in aan het begin van het jaar

De inschrijving bij de KvK is dé start van je bedrijf, tenzij je kunt aantonen dat een ander moment echt de start was van je bedrijf. Instanties houden dan ook vrijwel altijd de inschrijvingsdatum aan.

Schrijf je daarom aan het begin van het kalenderjaar, begin januari, in. De startersaftrek is 3 jaar geldig, mits je het urencriterium van 1225 hebt gehaald in dat kalenderjaar. Dus als je je in december inschrijft haal je de 1225 uur niet en loop je al veel mis. De eerste week van januari is dan ook de drukste week van inschrijvingen van het hele jaar.

Gemaakte kosten tot 3 maanden voor inschrijving zijn verrekenbaar

Voordat je een bedrijf gaat opstarten heb je al kosten gemaakt, denk aan het aanschaffen van een PC, laptop of een bedrijfsruimte. Om die reden kun je de kosten die je hebt gemaakt voor de inschrijving nog verrekenen met het bedrijfsresultaat, dit kan tot 3 maanden voor de inschrijving. Dat betekent dus dat van gemaakte kosten in die 3 maanden de BTW terug gestort wordt en dat het overige deel om mindering komt op de inkomstenbelasting. Het is dus belangrijk dat je je niet te lang na gemaakte kosten inschrijft.

Kosten van inschrijving bij de KvK

De eenmanszaak is veruit de meest ingeschreven vorm bij de KvK, de inschrijving hiervan duurt niet langer dan een uur. De kosten voor de inschrijving zijn eenmalig 50 euro, en als je een uittreksel mee wilt betaal je 15 euro extra. Vroeger waren er ook jaarlijkse kosten maar die zijn in 2013 komen te vervallen. Tegenwoordig rekent de KvK alleen voor een aantal diensten jaarlijkse kosten, zoals het deponeren van algemene voorwaarden, al is dit niet verplicht.

Wees goed voorbereid

Bij de KvK werken ook mensen, die staan niet te springen om je inschrijving en gaan je dus ook niet bij elk stapje helpen. Wees dus goed voorbereid want zonder voldoende klanten, website, huisstijl etc. raden ze het regelmatig af. Dit terwijl nog geen 1% van de starters begint met klanten.

Je moet zeker overkomen bij de KvK en laten zien dat je klaar bent om de stap te zetten. Want als je de medewerker van de KvK al niet kunt overtuigen, hoe ga je dan ooit een klant overtuigen. Schrijf je daarom pas in als je er helemaal klaar voor bent en laat je door niemand afstoppen!

Welke informatie heeft de KvK van nodig?

Je moet dus goed op de hoogte zijn van wat er allemaal nodig is. Je moet dus ook weten welke informatie de KvK allemaal van je verlangen. Op de volgende zaken moet je voorbereid zijn of meebrengen:

  • Legitimatie – Als je je gaat inschrijven moet je je kunnen legitimeren, met paspoort, ID-kaart of rijbewijs. Bij een eenmanszaak heb je alleen legitimatie nodig maar bij andere rechtsvormen zijn andere papieren ook nodig. Vraag daarom voor je afspraak bij de KvK alvast welke papieren en bewijzen je mee moet hebben.
  • Elavator pitch – De KvK wilt, logischerwijs, weten wat precies gaan doen. Ze willen dit kort en bondig van je horen in een pitch van 30 seconden. Bereid dus voor op deze pitch en weet hoe je jouw plan moet verkopen in 30 seconden om de KvK te overtuigen.
  • Bedrijsnaam – De KvK wil de naam van je onderneming weten, dit is niet zozeer een verrassing. Voor velen is het wel een verrassing dat je bij de bedrijfsnaam een paar dingen gecheckt moet hebben. De KvK kan voor je opzoeken of er in de regio al een bedrijf is met dezelfde naam en of een bedrijf de naam als gekocht heeft via een merkregistratie. Het advies dat de KvK over de naam geeft is niet bindend, maar het is wel zo slim om problemen te voorkomen en het op te volgen.
  • Ondernemingsvorm – Je moet goed nagedacht hebben over welke ondernemingsvorm je kiest. Kies je bijvoorbeeld voor een eenmanszaak of een BV? De ondernemingsvorm heeft enorme invloed en impact op jouw bedrijf. Wees daarom goed op de hoogte van alle vormen en wat die met zich meebrengen en maak een goede keuze.
  • Import & export – De KvK wil weten of er import en/of export plaats zal vinden.
  • Personeel, wel of niet? – Je moet ook aangeven of je personeel in dienst zult hebben. Deze gegevens zijn voor de statistiek van de KvK en het geen probleem als je personeel in dienst neemt als je had aangegeven dit niet te doen.

Schrijf je nu in bij de KvK

Previous wat is een SWOT-analyse?
Next 4 tips bij de aanschaf van een bedrijfsauto