Hoe maak je een financieel plan


financieel plan

Een onmisbaar onderdeel van jouw ondernemingsplan, het financiële plan. Het geeft de haalbaarheid van jouw idee, product of dienst weer. In dit plan schets je met verschillende begrotingen de financiële situatie. Het financiële plan is één van de meest belangrijke onderdelen van jouw ondernemingsplan, investeerders hechten er namelijk enorm veel waarde aan. Daarom is het belangrijk dat jij weet hoe dit financieel plan in elkaar zit. Lees daarom snel verder!

Wat heb je aan een financieel plan?

In een financieel plan beantwoord je een aantal vragen die alles zeggen over de financiële situatie van jouw bedrijf. Je gaat hierop in en stelt 5 verschillende begrotingen op. Het is het onderdeel van het ondernemingsplan dat aangeeft of jouw idee wel haalbaar is.

Daarnaast is het financieel plan ook nog eens onmisbaar voor jouw bedrijf als je investeerders aan wilt trekken. Investeerders kijken namelijk meteen naar het financiële plan, klopt dit niet of zit het niet goed in elkaar, dan haken financiers vaak meteen al af. Kortom, een goed financieel plan overtuigt investeerders om geld in jouw idee te investeren.

Dit zit er in een financieel plan

Het financieel plan bestaat uit 5 begrotingen, hier wordt op een rijtje gezet wat er nodig is om te kunnen starten en of het idee rendabel is. Het financieel plan legt de basis voor jouw succes en deze 5 begrotingen zitten erin:

Investeringsbegroting

In het kort; in een investeringsbegroting staat hoeveel geld jij nodig hebt om het bedrijf te starten. Je gaat in de toekomst kijken, 3 jaar, en je zet in deze begroting welke middelen en hoeveel geld er nodig is om het bedrijf te starten in deze periode. Deze investeringsbegroting bestaat uit 3 stappen:

  1. Vaste activa
    Bepaal eerst welke vaste activa jij hebt, dit zijn middelen die op de lange termijn aanwezig zijn, denk aan een computer, een bedrijfsauto, inventaris etc.
  2. Vlottende activa
    Vervolgens zet je hieronder je vlottende activa, dit zijn middelen die korter dan een jaar aanwezig zijn, aanloop- en openingskosten, uitstaande rekeningen, voorraden etc.
  3. Onderbouwing
    Jouw plan staat voor niks als er niks onderbouwt wordt, cijfertjes alleen zijn dus niet genoeg. Onderbouw investeringen dus met offertes.

Financieringsbegroting

Het tweede onderdeel, de financieringsbegroting. Hierin geef je op hoe jij de nodige investeringen gaat financieren (met eigen of vreemd vermogen).

Exploitatiebegroting

In de exploitatiebegroting staan de verwachte omzet en kosten voor de komende 3 jaar naast elkaar. Zo kan je zien of, naar verwachting, jouw bedrijf winst maakt. Deze exploitatiebegroting geeft u inzicht en een handige blik in de toekomst, zo kan je ook op tijd bijsturen mocht het nodig zijn.

Liquiditeitsbegroting

In dit onderdeel staan de verwachte inkomsten en uitgaven van jouw bedrijf per maand of per kwartaal. Op deze manier krijg je inzicht, heeft jouw bedrijf genoeg geld om alle verplichte betalingen te voldoen? Denk hierbij aan huur, personeel etc.

Begroting privé-uitgaven

Doordat je jouw privé kosten berekend weet je wat je moet gaan verdienen. Dit is handig, hierop kan je bijvoorbeeld je uurtarief op aanpassen.

Hiernaar kijken investeerders in een financieel plan

Investeerders hechten, als ze in een idee willen investeren of niet, heel veel waarde aan een financieel plan. Middels dit plan dat compleet is en sterk in elkaar zit sta je sterk tegenover investeerders, je kunt hen namelijk de haalbaarheid van jouw idee laten zien en of jouw bedrijf rendabel is over de lange termijn.

Investeerders vinden onder andere deze gegevens belangrijk:

  • Ondernemerskwaliteiten en -ervaring;
  • Kwaliteit financieel plan;
  • Geschiedenis bedrijf;
  • Bedrijfssector;
  • Kredietvorm en -doel;
  • Financiële structuur;
  • Beeld van toekomstige situatie;
  • Kostenstructuur;
  • Zekerheden;

Start je een eigen bedrijf? Dan is het maken van een financieel plan ook interessant voor jou! Lees hier alles over het starten van een eigen bedrijf.

Previous 10 handige tips voor het starten van een eigen bedrijf
Next Eigen bedrijf starten, zo doe je dat!