Waar worden medewerkers gelukkig van?


Medewerkers gelukkig

Gelukkige werknemers zijn belangrijk, ze werken effectiever, werken beter samen en zijn kortom productiever. Zij zijn onmisbaar voor de groei van je bedrijf. Maar hoe kun jij er eigenlijk voor zorgen dat jouw medewerkers gelukkig zijn?

Voordelen van gelukkig personeel

Gelukkige mensen zijn goed voor de gezondheid van het bedrijf en voelen zich betrokken bij het bedrijf, ook volgens de peiling van het onderzoeksbureau Gallup. Onderzoeken leggen al jaren lang verbanden tussen de productiviteit van een werknemer en hoe gelukkig die gene zich voelt. Gelukkige werknemers brengen de volgende voordelen met zich mee:
Ze …

 • werken beter samen.
 • communiceren beter.
 • zijn creatiever.
 • zijn minder vaak ziek.
 • trekken klanten aan.
 • zijn meer gemotiveerd.
 • leren sneller.
 • maken betere beslissingen.
 • zijn optimistischer en hebben meer energie.

Verzorg een goede omgeving

Misschien wel heel voor de hand liggend, maar zeker een belangrijke factor voor het welzijn van het personeel. Een goede werkomgeving. Iedereen werkt immers liever in een mooi kantoor dan in een donkere loods. Zorg er dus voor dat de werkomgeving fijn is en dat de medewerkers niks missen. Dit zorgt ervoor dat ze vrolijker op zijn op de werkvloer, meer motivatie hebben en in het algemeen effectiever werken. Het personeel zal dit uitstralen naar de buitenwereld en dit maakt het bedrijf nog aantrekkelijker.

Hoe creëer je een prettige werkomgeving?

In een goede werkomgeving krijgt het personeel de kans om samen te werken maar ook stil zelf te werken. De omgeving dient dus gevarieerd ingericht te zijn, dit verschilt per werknemer. Dus laat ze zelf inbreng leveren voor de werkplekken, maar blijf wel georganiseerd.
Meer weten over een prettige werkomgeving? Lees dit artikel.

Vrijheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid

Als je dacht dat in de watten leggen gelukkig maakt heb je het mis. Het blijkt namelijk dat juist het geven van vrijheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid gelukkig maakt. Dit geeft personeel en medewerkers namelijk echt het gevoel dat ze er toe doen en dat ze belangrijk zijn, dat draagt enorm bij aan hun geluk op de werkvloer.

 • Vrijheid
  Autonomie is belangrijk, mensen bloeien op als ze zelfstandig mogen werken. Het geeft iemand het gevoel dat hij belangrijk is voor het bedrijf en dat hij echt iets toevoegt. Het lijkt misschien een risico maar zal zich op de lange termijn dubbel en dik uitbetalen.
 • Vertrouwen
  Geef je medewerkers vertrouwen. Laat ze merken dat je ze belangrijke dingen toevertrouwt en dat ze dat helemaal zelf aan kunnen. Door vertrouwen te geven aan het personeel krijgen ze het gevoel dat ze goed werk doen en dat ze belangrijk zijn.
 • Verantwoordelijkheid
  Verantwoordelijkheid gaat samen met vertrouwen. Het heeft namelijk hetzelfde effect. Verantwoordelijkheid, in combinatie met vertrouwen, geeft personeel het gevoel dat ze onmisbaar zijn in het bedrijf.

Geef medewerkers de kans om door te groeien

Stel jezelf het volgende eens voor; je maakt lange en slopende kantoordagen maar het bedrijf waarvoor je werkt geeft je eigenlijk geen mogelijkheid door te groeien.
In deze situatie zal niemand gelukkig zijn, medewerkers kijken namelijk graag omhoog omdat ze meer willen bereiken dan waar op dat moment zijn. Als ze kansen zien om door te kunnen groeien zijn ze veel gemotiveerder en werken ze ergens voor. Dit draagt enorm bij aan hun geluksgevoelens, ze werken namelijk ergens naartoe en hebben een doel.

Doelen halen maakt gelukkig

Stel doelen op, dit kan zijn voor kortere of langere perioden. Dit geeft medewerkers het gevoel dat ze ergens naartoe werken en streven naar goede resultaten. Daarnaast geeft het iedereen een goed gevoel als je een doel behaalt hebt. Goede doelen opstellen is dus goed voor het bedrijf en voor je personeel. Het bedrijf gaat vooruit omdat medewerkers naar doelen toewerken en daar gemotiveerd naartoe werken en het personeel is gelukkiger omdat ze doelen behalen.

Bouw aan een hecht team

Teamwork makes the dream work!

Teamwork

Zie het bedrijf niet als individuen maar als team of familie. Als collega’s elkaar beter kennen presteren ze ook beter. Dit kun je op verschillende manieren stimuleren. Het begint met iets simpels zoals samen lunchen, maar ook bedrijfsuitjes, vrijdagmiddagborrels etc. dragen daaraan bij. Als collega’s onderling goed met elkaar omgaan heeft het een positieve werking op jouw bedrijf.

Actief bezig zijn met gelukkig personeel is ook onderdeel van duurzaam ondernemen. Het bedrijf is namelijk bezig met het welzijn van zijn medewerkers en hun geluk.

Previous Personeel werven? Zo doe je dat
Next Belangrijke verzekeringen voor startende ondernemers