Welke gevolgen heeft het coronavirus voor bedrijven?


Corona Bedrijfsleven

Nu het coronavirus, dat de ziekte covid-19 kan veroorzaken, een pandemie lijkt te worden begint het virus op vele vlakken de samenleving wereldwijd aan te tasten. Zo durven mensen in besmette gebieden niet meer naar buiten, gaan ze niet meer naar het werk en blijven scholen en winkels gesloten. De gevolgen van het virus beperken zich niet langer tot alleen het getroffen gebied maar wereldwijd lijdt het bedrijfsleven eronder. Welke gevolgen het coronavirus heeft of kan gaan hebben voor onder meer Nederlandse bedrijven lees je hieronder.

Afhankelijk van de verspreiding van het coronavirus

De mate waarin het Nederlandse bedrijfsleven getroffen gaat worden ten gevolge van het coronavirus is sterk afhankelijk van de verspreiding van het virus. Op het moment (27-2-2020) is het virus zich wereldwijd aan het verspreiden. Bovendien zijn er ook op het Europese vasteland corona gevallen bekend. In Noord-Italië zijn de meeste corona gevallen geregistreerd, maar ook zijn er ziektegevallen vastgesteld in onder anderen Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland.

‘Reëel’ risico voor Nederland

Met name de gevallen in Duitsland zijn voor Nederland van belang. Het coronavirus is hier namelijk vastgesteld bij 27 personen. Hiervan bevindt een groot deel zich op maar kilometers van de Nederlandse grens, het meest dichtbij de Limburgse stad Sittard.

Zo komt het coronavirus steeds dichterbij Nederland en wordt dit gelukkig herkend door onze overheid. Ze staan klaar om zo adequaat mogelijk te handelen bij daadwerkelijke ziektegevallen. Minister Bruins voor Medische Zorg noemt het een reëel risico dat het virus Nederland bereikt. Het lijkt er steeds meer op dat het een kwestie van tijd is voordat het virus ook in Nederland wordt vastgesteld.

Als het virus in Nederland is sluit de overheid overigens niet uit dat het scholen, winkels en zelfs hele wijken af gaat sluiten om verspreiding te voorkomen. Dit kan gigantische gevolgen hebben voor onder anderen het bedrijfsleven. Stel je maar eens voor hoeveel geld het zal kosten als het virus in Rotterdam komt. In dat geval moet misschien een deel van de operaties in de Rotterdamse Haven gestopt worden.

UPDATE: Op donderdagavond, 27-2-2020, is het virus voor het eerst vastgesteld bij een Man uit Loon op Zand.

Gevolgen coronavirus voor bedrijven

Bedrijven wereldwijd beseffen de ernst van de situatie en stellen hun omzetverwachtingen bij naar beneden. Zo heeft na Apple ook Microsoft naar buiten gebracht dat het zijn omzetverwachtingen omlaag bijgesteld heeft. Dit is een voorbeeld van de gevolgen die het coronavirus voor een bedrijn hebben.

Leveranciers uit getroffen gebieden

Veel bedrijven halen hun producten uit China en de rest van Azië. Hier heerst angst voor een nog verdere verspreiding van het coronavirus en hierom zijn sommige fabrieken gesloten en hierdoor komt de productie en aanvoer van producten voor de rest van de wereld in gevaar.

Zo kan bijvoorbeeld de aanvoer van nieuwe Iphones in gevaar komen, deze worden in China gemaakt maar ook Samsung zal een tegenslag verwachten. De techreus heeft namelijk één van zijn fabrieken in Zuid-Korea stilgelegd nadat een medewerker het virus had opgelopen. Dit heeft in potentie grote gevolgen voor de economie van Zuid-Korea, volgens de Financial Times bedraagt de omzet van Samsung namelijk 12,5 procent van het BBP (bruto binnenlands product).

Minder omzet

Bedrijven wereldwijd kunnen dus te maken gaan krijgen met problemen bij de aanvoer van producten uit getroffen producten. Maar tegelijkertijd kunnen ze ook een daling verwachten qua omzet. In getroffen gebieden ligt het bedrijfsleven namelijk zo goed als stil en durven mensen ook de straat niet meer op. Ze halen alleen het noodzakelijke binnen en kopen geen tot weinig extra producten.

Hierdoor is een daling te verwachten bij bedrijven die verkopen in getroffen gebieden. Minder mensen gaan de deur uit en de winkels in om nieuwe spullen te kopen.

Voor bedrijven die afhankelijk zijn van andere bedrijven, Business to Business (B2B), gaat hetzelfde op. Wanneer je normaal omzet haalt uit bedrijven uit de getroffen regionen zal dit misschien nu afnemen of tijdelijk helemaal stoppen.

Wat kan je als bedrijf tegen het coronavirus doen?

Als bedrijf wil je alle negatieve effecten die het virus op je bedrijf zal hebben zo klein mogelijk houden. Dit kan je voornamelijk doen door vooral goed voorbereid te zijn. Ga eerst na op welke manieren jouw bedrijfsprocessen aangetast zouden kunnen worden. Vervolgens kan je hierop inspelen en manieren bedenken waardoor je de aantastingen zo klein mogelijk houdt of zelfs voorkomt.

Haal je bijvoorbeeld producten uit China of andere getroffen gebieden? In dat geval loop je het risico dat je voorraden op zullen raken in de komende maanden. Hiertegen kan je je wapenen door op zoek te gaan naar tijdelijke alternatieven of vergelijkbare producten, zo blijft je voorraad aanwezig.
Ook is het mogelijk om werktijdverkorting aan te vragen. Als je personeel 2 tot 24 weken lang 20% minder werk heeft kan je dit aanvragen bij de overheid. Werknemers krijgen hun niet-gewerkte uren dan betaald op basis van de WW.

We raden het volgende aan:

 • Volg adviezen van de overheid
  De overheid stelt reisadviezen aan en geeft adviezen omtrent het coronavirus. Houdt deze in gaten en volg ze op.
 • Werk vanuit huis
  Kijk of het mogelijk is om de werkzaamheden vanuit huis uit te voeren.
 • Reis niet naar risicogebieden
  Staat een zakenreis gepland naar een gebied waar besmettingen zijn, check dan de reisadviezen van de overheid. Neem geen onnodig risico en kijk of je zakenreis aan kunt passen. Kijk bijvoorbeeld of het mogelijk is om meetings met buitenlandse partners via platformen als Skype te organiseren.
 • Stuur zieken naar huis
 • Waarborg hygiëne

De NOS houdt een liveblog bij waar alle nieuwste updates voorbij komen. Deze liveblog vind je hier.

Previous Afmetingen Facebook in 2020
Next Wat komt er kijken bij een webshop?