Hoe kan ik duurzaam ondernemen?


Hoe duurzaam ondernemen

Er is steeds meer aandacht en vraag naar duurzaam ondernemen, ook wel bekend als maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Toch is het voor veel ondernemers lastig om stappen te nemen en duurzamer te worden.

Wat is duurzaam ondernemen?

Duurzaam ondernemen is manier van ondernemen die zich op 3 dingen richt, de ‘triple-P’. Dit zijn Profit, People en Planet. Kort gezegd houdt dit in dat je je bezig houdt met meer dan alleen de winst van je bedrijf maar ook met de invloed die het heeft op de samenleving. Ook let je op het welzijn van de medewerkers van het bedrijf en de samenleving. En bovenal let je er op dat je bedrijfsactiviteiten plaatsvinden binnen ecologische randvoorwaarden.

Meer weten over duurzaam ondernemen? Lees dit artikel over wat duurzaam ondernemen is. Hierin lees je wat het inhoudt maar ook wat het jouw bedrijf oplevert!

Hoe onderneem ik duurzaam?

Duurzaam ondernemen doe je het best als het een structureel onderdeel van je onderneming wordt. Leg het vergrootglas op alle processen en activiteiten binnen je bedrijf en ga na of dit duurzamer, efficiënter en kortom, beter kan. Veel ondernemers worstelen hiermee aangezien dat niet altijd makkelijk is. Om die reden geven we je een lijst van dingen waar je rekening mee kunt houden als ook jij duurzaam wilt ondernemen.

Milieuvriendelijk ondernemen

Bij de term Duurzaam ondernemen (MVO) denken de meeste ondernemers meteen aan het milieu, en dat is logisch aangezien het er zeker mee te maken heeft. Voor veel starters is het richten op milieuvriendelijk ondernemen een goede stap om mee te beginnen en dat kan op de volgende manieren:

 • Stimuleer medewerkers en personeel meer naar het werk te gaan met de fiets of openbaar vervoer. Zo bespaar je brandstof.
 • Bespaar water met waterbesparende kranen en toiletspoelbakken.
 • Is er niemand in een ruimte? Doe het licht er dan uit, dit bespaart energie. Dit kun je gemakkelijk doen door bewegingsschakelaars aan te schaffen. Dit betaalt zich zo terug.
 • Bespaar energie door apparaten die niet gebruikt worden uit te zetten in plaats van op stand-by.
 • Schaf je een nieuw apparaat aan? Kies voor de zuinige variant.
 • Print zo weinig mogelijk en niet enkelzijdig. Je kunt ook gebruikt maken van Ecofont en 46% van de inkt besparen. Dat programma zorgt ervoor dat de letters die je print minder inkt gebruiken.
 • Maak gebruik van duurzame materialen en grondstoffen, ga hiervoor bij je leveranciers na hoe het nu gaat en hoe het beter kan.
 • Gooi niet alles weg op 1 hoop, maar scheid afval. Recyclen bespaart een hoop vervuiling.

Andere tips om duurzaam te ondernemen

Bij duurzaam ondernemen draait het natuurlijk om veel meer dan alleen maar het milieu, denk weer aan de ‘triple-P’. Om ervoor te zorgen dat je elk aspect mee te neemt in jouw onderneming geven je we ook hiervoor een aantal tips.

 • Ondersteun maatschappelijke initiatieven en vrijwilligerswerk en geef terug aan de samenleving.
 • Stimuleer personeel en help ze aan een gezondere levensstijl met bijvoorbeeld een abonnement op de sportschool, op deze manier breng je ziekteverzuim terug op een leuke manier.
 • Voor je bedrijf is het niet alleen belangrijk dat jij weet wat je doet om duurzamer te ondernemen, ook de klant moet dit weten. Zo krijgt jouw bedrijf een beter imago.
 • Zorg voor genoeg groen op kantoor, dit is goed voor de luchtkwaliteit maar ziet er ook een stuk beter en fijner uit.
 • Vraag offertes niet aan op papier maar via e-mail en bespaar papier.
 • En als laatste; geef zelf het goede voorbeeld. Goed voorbeeld doet immers goed volgen!
Previous Hoe kan ik zakelijk een auto leasen als ondernemer?
Next wat is een SWOT-analyse?