Wat is duurzaam ondernemen?


Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen, ook wel bekend als maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), is een term die je de laatste jaren vast steeds meer hebt gehoord. Veel starters en ondernemers weten alleen niet wat ze er mee aan moeten. Ze weten niet precies wat het inhoud en wat het oplevert. Om deze onduidelijkheid bij je weg te nemen en te overtuigen van het nut van duurzaam ondernemen brengen we je het een en ander bij over duurzaam ondernemen.

Wat is duurzaam ondernemen precies?

Duurzaam ondernemen is een vorm van ondernemen die zich richt op drie dingen, de triple-P-benadering:

  • Profit – Je kijkt niet alleen maar naar de financiële prestaties van je bedrijf. Je houdt rekening met de economische effecten van je onderneming. Denk hierbij aan werkgelegenheid, investeringen in infrastructuur, uitbesteding en sponsoring.
  • People – Hierbij gaat het om de welzijn van de medewerkers van het bedrijf, en om de maatschappij. Je houdt rekening met bijvoorbeeld diversiteit, medezeggenschap, gedragscodes en mensenrechten.
  • Planet – Het is belangrijk dat de bedrijfsactiviteiten plaatsvinden binnen ecologische randvoorwaarden. Het energieverbruik zo laag mogelijk houden, afval scheiden en productieprocessen zo zuinig mogelijk maken zijn hier goede voorbeelden van.

Wat heb je er als ondernemer aan als je duurzaam onderneemt?

Duurzaam ondernemen levert veel op. Het bespaart kosten, verbetert je concurrentiepositie, draagt bij aan een goede reputatie én de wereld wordt er beter van.

Ondernemers hebben in de praktijk ook meerdere voordelen ervaren, het loont dus ook in de praktijk. Ze vertelden dat duurzaam ondernemen loont op de volgende manieren:

  • Maatregelen zoals energiebesparing verdienen zich snel terug.
  • Duurzaam ondernemen heeft innovatie als gevolg en versterkt de concurrentiepositie.
  • De toekomst van de wereld is beter door jouw toedoen en je kinderen en kleinkinderen houden een leefbare wereld over.
  • Duurzaam ondernemen geeft een goed gevoel.
  • Een goed werkklimaat zorgt voor een afname in ziekteverzuim en een verhoging van de productiviteit. Ook zorgt het voor een goed beeld en willen meer mensen bij je bedrijf komen werken.
  • Het voorkomt dat je bedrijf in een slecht daglicht komt te staan of in een schandaal terecht komt.

Hoe onderneem je op een duurzame manier?

Je kunt op verschillende manieren maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het zit hem veelal in de kleine dingen die het tot een succes maken.

Stel je werk is een half uurtje rijden en het werk wat je doet zou je ook vanaf de keukentafel kunnen doen, kies er dan eens voor om vanuit huis te werken. Je bespaart zo weer brandstof en energie. Of staat de verwarming altijd hoog, trek een trui aan en zet hem een paar graden lager, ook zo bespaar je energie. Ook kun je digitaliseren zodat je niet zoveel papier verspilt en je afval scheiden. Zo zijn er nog veel meer kleine dingen die, allemaal bij elkaar, enorm veel op kunnen leveren voor je bedrijf.

Bij duurzaam ondernemen is het dus een verzameling van kleine dingen die het tot een succes maken. Je moet even investeren maar het levert vooral daarna ook heel veel op.

Previous Hoe kom ik aan startkapitaal?
Next Hoe maak ik een concurrentieanalyse?