Hoe kan ik zakelijk een auto leasen als ondernemer?


Hoe kan ik zakelijk een auto leasen?

Als ondernemer wil je goed voor de dag komen. Een goede auto hoort daar bij want, al zou het niet uit moeten maken, je wordt op alles beoordeeld, dus ook in wat voor auto je aankomt. Een auto is wel een flinke investering. Gelukkig kun je in plaats van een auto kopen ook leasen. Er bestaan verschillende leasevormen en welke bij je past leggen we je hier uit.

Leasen, de voordelen

Welke voordelen heeft het leasen van een auto ten opzichte van een auto kopen? Dat zijn de volgende:

  • Inzicht in de kosten: als je leaset heb je een goed beeld van je kosten, je weet immers wat je per maand betaalt.
  • Geen gedoe: Je hoeft je nooit zorgen te maken om garagekosten en het inruilen of verkopen van de auto.
  • Geen spaargeld nodig: Als je geen spaargeld hebt, maar wel een vast inkomen, en je wilt een nieuwe auto rijden. Dan is is leasen interessant.
  • Vaak voordeliger dan kopen: Als je met geleend geld wilt kopen, ben je met leasen vaak voordeliger uit.

Er bestaan 2 vorm van leasen, financial lease en operational lease. Wat ze inhouden lees je hieronder. Wanneer je een lease contract aangaat, wordt dit geregistreerd bij Stichting BKR.

Financial lease

Financial lease kun je vergelijken met het kopen van een product, maar in termijnen afbetaalt. Bij financial lease ben je zelf de eigenaar van de auto maar moet je ook zelf opdraaien voor alle kosten, het onderhoud en de verzekering. Wel brengt financial lease een aantal fiscale voordelen met zich mee:

  • Je kunt het voertuig afschrijven
  • De rente die je betaalt is aftrekbaar
  • De betaalde btw kun je terugvorderen
  • Als het om een bus, bestelwagen of personenauto gaat die als taxi of voor koeriersdiensten wordt gebruikt profiteer je van investeringsaftrek. Dit gaat bij de meeste wagens om 28% van het aanschafbedrag.

Maandelijks betaal je rente en aflossing. Het leasecontract duurt tussen de 12 en 60 maanden. Heb je in die periode de auto helemaal afbetaald? Dan mag je doorrijden en blijft de auto van jou. Let wel op, tussentijds stoppen is vaak niet mogelijk.

Operational lease

Operational lease kun je het best vergelijken met een lening. Je betaalt eigenlijk huur voor het gebruik van de auto. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij of dealer juridisch gezien de eigenaar. Daarbij heb je wel het voordeel dat je je geen zorgen hoeft te maken over het minder waard worden van de auto.

Omdat bij deze vorm van leasen de auto niet op de bedrijfsbalans komt te staan heb je geen recht op de fiscale voordelen die je wel hebt bij financial lease.

Bij operational lease maken we onderscheid tussen 2 vormen:

  • Netto operational lease
  • Full operational lease

Netto operational lease

Deze vorm is grotendeels gelijk met financial lease, je betaalt namelijk zelf de kosten voor onderhoud, reparatie en motorrijtuigenbelasting. Na afloop van het contract heb je wel de mogelijkheid om eigenaar te worden van de auto.

Full operational lease

Bij deze vorm wordt alles voor je geregeld. Het is dan ook de duurste vorm. Alles wordt voor je geregeld, onderhoudskosten en soms zelfs de brandstofkosten. Je kunt met deze vorm een auto rijden die je anders nooit zou kunnen rijden.

Als je de maandelijkse kosten van deze vorm bij elkaar optelt kom je, niet geheel tegen verwachting, hoger uit dan wanneer je een auto had gekocht. Voor dit verschil krijg je wel het een en ander terug. Je hebt zekerheid in de kosten, je betaalt namelijk zelf niet eventuele onderhoudskosten, reparaties en vervangend vervoer.

Welke vorm kies jij?

Als je gaat kiezen tussen deze leasevormen zul je over een aantal keuzes moeten maken en vooral goed moeten rekenen welke vorm voor u het beste uitkomt.

We hebben een handig keuzeschema gemaakt voor je:

  1. Wil je de auto op de bedrijfsbalans?
    Ja: Financial lease
    Nee: Vraag 2
  2. Wil je de auto onder eigen beheer?
    Ja: Netto operational lease
    Nee: Full operational lease

Lees ook eens: “4 tips bij de aanschaf van een bedrijfsauto

Previous Gezonde levensstijl voor ondernemers, 5 tips
Next Hoe kan ik duurzaam ondernemen?