Een webshop beginnen in de tijd van internet is een droom voor vele mensen. Op het internet winkelen is nog steeds razend populair, dus het groeit nog steeds super hard. Dit is dus de ideale kans om van je droom te profiteren. Krijg je al de kriebels en wil je beginnen met je webwinkeltje? Wij helpen je in deze blog met wat er allemaal komt kijken bij het beginnen van een webshop. Pak je notities erbij en noteer het allemaal.
Ga op onderzoek uit
Voordat je een webshop wil starten is het slim om een plan op papier te zetten. Maar voor dat je een plan kan maken moet je eerst een onderzoek doen naar allerlei zaken. Begin eerst, wat voor soort product wil je gaan verkopen en dan bepaal je in welke niche je product past. Ten tweede ga je nadenken over je geldzaken. Voor hoeveel geld wil je het product verkopen, wat zijn je vaste uitgaven, wat zijn je variabele kosten, wat wordt je eenmalige uitgaven? Bij je geldzaken moet je ook nadenken over hoe je wil dat de klanten gaan betalen, welke betalingsmogelijkheden hebben ze?
Ten derde ga je brainstormen over een bijpassende naam voor je webshop. Heb je een naam dan moet je even kijken of het domein ook beschikbaar is. Want je domein naam en je webshop naam moeten wel overeen komen met elkaar. Tot slot ga je een onderzoek doen naar je concurrenten, hoe pakken zij het aan en wat doen ze fout, hoe kun jij extra opvallen met jouw product(en).
Kies het juiste programma
Er zijn honderden verschillende soorten programma’s om je website te ontwerpen. Sommige programma’s maken de website al helemaal voor jou en bij andere programma’s moet je zelf de website ontwerpen. Vervolgens hebben ook alle programma’s een andere prijs, je hebt ook aanbieders die gratis zijn. Een aantal populaire programma’s voor een web winkel zijn:
- Wix.com
- WordPress.com
- Shopify.com (bekijk onlinegeschenken.nl voor een voorbeeld van een website)
- Magento.com
Inschrijven bij de KvK
Als je een eigen domeinnaam hebt dan moet je dat registeren. Het is belangrijk dat het nog niet bestaat, zodat jij het auteursrecht of merkenrecht hebt. Je kan eerst bekijken op de website of jouw domeinnaam nog vrij is en dan kan je inschrijven bij de KvK. Het hoeft niet meteen maar als al snel verkopen ontvangt dan is het verplicht om in te schrijven. Als je eenmaal hebt ingeschreven bij de KvK dan moet je uiteindelijk ook belasting betalen over jouw winst. Houd hier ook rekening mee met jouw geldzaken voor jouw web shop.
Marketing
Bij een eigen webshop starten is het belangrijk om zichtbaar te zijn voor jouw bezoekers. Daarvoor heb je dus een marketing plan nodig. Marketing heb je allemaal in verschillende soorten vormen. De meest gunstige vorm voor een beginnende webwinkel is om te adverteren op sociale media en op Google. Met advertenties kun je de bezoekers naar je webwinkel trekken, die advertenties kun je plaatsen op sociale media en op Google.
Een andere manier om snel bereik te realiseren is door organische resultaten van zoekmachines (SEO). Daarbij moet je jouw website met de juiste zoekwoorden optimaliseren, op deze manier kom je bovenaan de zoekmachine te staan. Marketing kost over het algemeen wel tijd vooral als je niet investeert. Het is daarom ook aan te raden om een budget voor de marketing apart te houden.
Heb je het allemaal genoteerd? Dan kun je een eigen webshop beginnen. Hierbij is wel nog een tip: heb geduld met de gewenste resultaten. Je webshop zal niet binnen twee maanden het gewenste resultaat hebben, dit kan zelfs jaren duren. Wees creatief en gemotiveerd en dan zal je webshop wel slagen.