Steeds meer (oud-)leerkrachten zetten de stap naar het ondernemerschap. Ze starten een eigen praktijk, ontwikkelen lesmateriaal, geven workshops of lanceren een webshop. Logisch ook: als juf of meester beschik je over veel vaardigheden die als ondernemer goed van pas komen, zoals presenteren, plannen en werken met verschillende doelgroepen.
Waarom kiezen leerkrachten voor het ondernemerschap?
Er zijn verschillende redenen waarom een ondernemende leerkracht voor zichzelf begint. Sommigen zoeken meer vrijheid, anderen willen hun creatieve ideeën realiseren zonder schoolstructuren. Denk aan een meester die educatieve spellen ontwikkelt of een juf die kindercoaching aanbiedt.
Ook zie je steeds vaker dat leraren parttime ondernemen naast hun baan. Bijvoorbeeld met zelfgemaakte cadeautjes voor collega’s of ouders. Een leuk voorbeeld zijn Juffendag cadeaus, waar veel creatieve geschenken worden aangeboden – vaak bedacht door mensen met een onderwijsachtergrond.

Hoe begin je als leerkracht een eigen bedrijf?
Als je een bedrijf wilt starten als juf of meester, is het slim om je eerst goed te oriënteren. Wat wordt jouw aanbod? Wie is je doelgroep? En hoe ga je jezelf profileren?
Daarnaast is het belangrijk om je officieel in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. In dit artikel over de KvK lees je precies wat de KvK doet en hoe je dat aanpakt.
Blijf dichtbij je kracht als leraar
Wat veel (ex-)leerkrachten succesvol maakt als ondernemer, is dat ze dichtbij hun vak blijven. Ze kennen de onderwijspraktijk, begrijpen wat er speelt in de klas en spreken dezelfde taal. Dat levert producten en diensten op die écht aansluiten bij de behoefte van scholen, ouders en kinderen.
Ondernemen met impact
Of je nu droomt van een webshop, educatief platform of creatieve workshops: ondernemen in het onderwijs biedt volop kansen. Zet die eerste stap, gebruik je onderwijservaring en bouw aan iets moois – op jouw manier.
Of je nu droomt van een webshop, lesprogramma of creatieve dienst: jouw ervaring uit het onderwijs is goud waard.